CAR CFR imprumuturi avantajoase   Plata online   ÎNSCRIERE ONLINE  CONTUL MEU   ÎMPRUMUT ONLINE   PLATA ONLINE IMPRUMUTURI ONLINE  Contul meu   Împrumut online   Înscriere online

Jubileu – 75 de ani de la inaugurarea Liniei Ferate Bumbești- Livezeni

La 31 octombrie 1948 se dădea în circulație linia de cale ferată dintre Târgu Jiu și Petroșani sau „linia Bumbești – Livezeni” cum este cunoscută de toată lumea. Anul acesta s-au împlinit 75 de ani de la inaugurare. Este necesară cunoașterea reală a acestei realizări de amploare și istoria celei mai dificile linii de cale ferată din România.

  • Linia ferată Bumbești – Livezeni are o lungime totală de 31 km.
  • Au fost dislocate 2,3 milioane metri cubi terasamente.
  • S-au construit : 21 poduri și 59 podețe, cu o lungime totală de 1166 metri, 27 viaducte, cu o lungime totală de 1000 metri, 39 tuneluri, cu o lungime totală de 7880 metri, 2500 metri, ziduri de sprijin și 5 stații de cale ferată (Valea Sadului, Meri, Lainici, Pietrele Albe și Strâmbuța).
  • Costul total al construcției liniei, la data dării în exploatare, 31 octombrie 1948 era de 1,4 miliarde lei, la acea dată paritatea leu – dolar fiind de 150 lei, la un dolar.
  • Din totalul de 39 de tunele, 3 au avut o lungime mai mare de 450 m și anume: Murga Mare 519 m, Murga Mică 485 m și Polatiște 451 m.
  • Linia ferată Bumbești – Livezeni este singura linie din ţară care prezintă un număr atât de mare de tunele, pe o lungime atât de mică.

Prin volumul impresionant al lucrărilor (poduri, podeţe, viaducte, tuneluri şi ziduri de sprijin, care ocupă 12,6 km, adică 40% din lungimea traseului), linia Bumbeşti – Livezeni constituie cea mai grea construcţie feroviară din ţară şi una dintre cele mai grele din Europa.

Cu această ocazie, CAR CFR în parteneriat cu mai multe organizații, v-a invitat într-o “călătorie” inedită, plină de istorie și voie bună în perioada 27-29 octombrie 2023!

Au fost organizate concursuri (desen și fotografie), călătorii cu trenul „Defileu Expres” (trenul de epocă MOLDOVIȚA), expoziții de trenuri (TRENUL REGAL, TRENUL PREZIDENȚIAL și celebra locomotivă PACIFIC 231.065), piesă de teatru în premieră, vizionări de filme(Regele Mihai:Drumul către casă, Răsună valea), expoziții de fotografie și machete feroviare, dezbateri și multe alte surprize evidențiate în programul complet al evenimentului atașat aici.

 

Mulțumim partenerilor și colaboratorilor noștri!

 

Jubileu – 75 de ani de la inaugurarea Liniei Ferate Bumbești- Livezeni
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com