CAR CFR imprumuturi avantajoase   Plata online   ÎNSCRIERE ONLINE  Acord ANAF   ACORD ANAF  CONTUL MEU   ÎMPRUMUT ONLINE   PLATA ONLINE IMPRUMUTURI ONLINE  Contul meu   Împrumut   Înscriere

Programul Casa Verde Fotovoltaice pentru persoane fizice se deschide in decembrie

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și Ministerul Mediului au anunțat că vor lansa o nouă etapă de înscriere în programul Casa Verde Fotovoltaice, prin care se acordă persoanelor fizice până la 20.000 lei pentru instalarea de fotovoltaice. Bugetul disponibil va fi de 280 de milioane de lei și înscrierile vor demara în luna decembrie 2021. Bugetul ar ajunge pentru aproximativ 14000 de beneficiari (luând în calcul suma maximă care poate fi solicitată/beneficiar).

Cu toate că ediția trecută a programului a fost blocată începând cu anul 2019, după suspiciuni de fraudă la înscrierea unor dosare, programul a fost dus la capăt și au fost finanțate cererile care au îndeplinit condițiile de eligibilitate, adică beneficiarii au primit banii pentru panouri.

Lorand Arpad Fulop, președinte AFM, a precizat că programul va fi relansat în decembrie cu un buget de 280 de milioane de lei, fonduri rămase nedistribuite, după ce multe din dosarele depuse inițial în ediția precedentă au fost respinse.

„Din decembrie relansăm programul. Bugetul este ce a rămas de atunci, din 2019. În 2019 aveam 537 de milioane de lei pentru fotovoltaice și am oprit programul după ce solicitările au ajuns la 540 de milioane. De aceea avem acum 280 de milioane lei, atât ne-au rămas, pentru că nu fiecare dosar a fost aprobat”, a spus Fulop.

Șeful AFM a dat asigurări că de această dată programul „va merge total diferit”. „Nu e posibil să stea persoana fizică 2 ani până dosarul va fi evaluat. Ceea ce am promis e că fotovoltaicele care se depun în decembrie în cel mai rău caz până în iunie le contractăm”, a spus el.

Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost oprit la numai șase ore după ce a fost lansat, în data de 10 septembrie 2019, pe fondul suspiciunilor de fraudă la înscrierea unor dosare. Suspiciunile au venit după ce, în prima zi de înscriere, o singură firmă de instalatori din Oltenia a reuşit performanţa de a înregistra 2.700 de aplicaţii în doar câteva ore, mai mult decât aplicaţiile depuse în oricare dintre celelalte şapte regiuni. Înregistrarea atât de multor dosare într-un mod corect, în numai câteva ore, este foarte puţin probabilă, având în vedere că o singură persoană nu poate încărca mai mult de 4 dosare într-o oră. AFM a sesizat atunci organele abilitate.

Programul a continuat însă, toate dosarele înscrise atunci fiind luate în calcul la finanțare.

Președintele AFM a precizat joi că în total au fost peste 27.000 de dosare. „Într-adevăr chiar în luna octombrie am reușit să evaluăm ultimele 1.000 de dosare. Probabil știți situația, era acolo o interpretare care ne punea în situația să reanalizăm vreo 1.200 de dosare ca să nu avem după aceea o grămadă de procese. Am evaluat acestea în octombrie și în momentul de față mai avem 442 pe care trebuie să le publicăm, evaluate sunt, din punct de vedere juridic ne mai uităm și, dacă totul e în regulă, le publicăm în următoarele săptămâni. Și, desigur, și pentru acele dosare începe contractarea”, a afirmat el.

Care este suma pe care o poate solicita un beneficiar pentru panouri fotovoltaice?

Finanțarea maximă care poate fi solicitată este de până la 20.000 de lei, reprezentând cel mult 90% din valoarea investiției

Beneficiarii trebuie să contribuie și ei cu bani?

DA. Beneficiarii trebuie să acopere 10%

EXEMPLU: în situaţia unei investiţii cu valoarea totală de 22.230 lei, finanţarea nerambursabilă acordată este de 20.000 lei, iar contribuţia proprie a persoanei fizice este de 2.230 lei. Adică, primești gratis 20.000 de lei și tu pui 2230 lei.

De exemplu, în situaţia unei investiţii cu valoarea totală de 22.230 lei, finanţarea acordată este de 20.000 lei, iar contribuţia proprie a persoanei fizice este de 2.230 lei.

Prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, Autoritatea Fondului pentru Mediu (AFM) acordă facilităţi de finanţare de panouri solare în limita sumei de 20.000 lei şi respectiv de 25.000 de lei în cazul locuinţelor izolate.

Cum se pot cheltui banii, ce au voie beneficiarii să facă cu banii primiți prin programul Casa Verde?

Cheltuielile care pot fi acoperite cu aceşti bani sunt:

  • cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp (sistemul de panouri fotovoltaice, invertor, conexiuni, tablou electric);
  • cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice (15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice);
  • TVA aferentă cheltuielilor eligibile.
  • Suma reprezintă 90% din valoarea totală a unui astfel de sistem, iar restul de 10% trebuie plătit de către beneficiarul sistemului. 

Vrei să accesezi programul Casa verde fotovoltaice, dar nu ai bani pentru contribuția ta de 10%?

Nicio problemă, CAR CFR te ajută cu un împrumut flexibil, rapid și cu dobândă avantajoasă!

VEZI AICI TOATE TIPURILE DE ÎMPRUMUTURI OFERITE DE CAR CFR

 

Scrie un comentariu

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com